create your own banner at mybannermaker.com!

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Σε παγκόσμιο εμπαιγμό το Ελληνικό ποδόσφαιρο


ELLHNIKO PODOSFAIRO

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ

αναλύει τη βαθειά κρίση 


Η αγγλική εφημερίδα «Daily Mail» έκανε μια έρευνα με το ερώτημα:
Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του κόσμου;
Υπάρχουν πολλά  κριτήρια διαφορετικών τομέων, αλλά μας ενδιαφέρει η κατάληξη η οποία είναι:
Η Ελλάδα διαθέτει το χειρότερο πρωτάθλημα στον κόσμο. Πίσω ακόμη και από τις αφρικανικές ομάδες.
Επίσης:
Η αγγλική εφημερίδα «Sun» έγραψε ότι ο Βρετανός αρχιδιαιτητής Χιού Ντάλας, ο οποίος κλήθηκε από την ΕΠΟ να αναμορφώσει την διαιτησία στην Ελλάδα, σκέπτεται να παραιτηθεί.
Το βρετανικό BBC επιβεβαίωσε την είδηση, ότι ο Χιού Ντάλας αγανακτισμένος θέλει να αποχωρήσει.
Ο Χιού Ντάλας, ο οποίος είναι Σκωτσέζος και διεθνής προσωπικότητα στην διαιτησία, δήλωσε μετά τον αγώνα του Αστέρα Τρίπολης με τον Ολυμπιακό:
«Η διαιτησία αυτού του αγώνα υπήρξε ότι χειρότερο έχω ζήσει. Η αποβολή του παίκτη της γηπεδούχου ομάδας ήταν αστήριχτη. Γελοιοποίησε το άθλημα. Δεν πιστεύω ότι όσα έγιναν ήσαν απλώς λάθη».
Γίνεται φανερό ότι ο Βρετανός δεν ήρθε εδώ να κάνει «αρπαχτές» και πολύ γρήγορα διαπίστωσε την κατάσταση και άρχισε να μιλάει.
Αλλά ας μου επιτραπεί να προχωρήσω.
Στον Αγώνα ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκού η γηπεδούχος ομάδα ηττήθηκε στην έδρα της και οι τόσο δυναμικές κερκίδες των οπαδών του ΠΑΟΚ σίγησαν. Η διαιτησία ουδέν ψεγάδι είχε. Ουδείς μπόρεσε να βρει κάτι μεμπτό. Αυτό έγινε καθώς οι διαιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι να ασκήσουν το έργο τους. Δεν πιέσθηκαν να φέρουν ένα αποτέλεσμα.
Οι Έλληνες διαιτητές είναι ικανοί, αρκεί να μην γίνονται ανδράποδα των συμφερόντων μιας ομάδας, μιας κατηγορίας ατόμων ή μιας μαφιόζικης οργάνωσης.
Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής:
Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;
Για τους γνώστες του Ποδοσφαίρου τα πράγματα αποκλίνουν πλέον προς μια λογική εξήγηση.
Η δυναμικότητα των ελληνικών ομάδων, δηλαδή η αξία των βασικών παικτών της ενδεκάδας, αλλά και του πάγκου, δεν επιτρέπει να ανταποκρίνονται σε διπλές υποχρεώσεις. Στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Για να ανταποκριθούμε σε διπλά πρωταθλήματα, θα έπρεπε να έχουμε ένα πολύ ανώτερο ρόστερ. Κάτι που κοστίζει.
Προκειμένου μια ομάδα να μπορεί να σταθεί με αξιοπρέπεια στις ευρωπαϊκές της αναμετρήσεις, πρέπει οι αγώνες στην Ελλάδα να μην την καταπονούν. Αυτό το έχουν καταλάβει πρώτα οι ξένοι παίκτες, οι οποίοι στο εσωτερικό πρωτάθλημα αδιαφορούν και μόνη τους επιθυμία είναι να διακρίνονται στις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις.
Μετά τα παραπάνω, η βοήθεια της διαιτησίας για να μπορεί μια ομάδα ξεκούραστα να αγωνίζεται στην Ευρώπη είναι απαραίτητη. Για τον λόγο αυτό τα φάουλ που δίδονται είναι 10 προς 1, οι αποβολές των αντιπάλων γίνονται με αστείες δικαιολογίες και η προσφορά πέναλτι σε κάθε αγώνα είναι καθιερωμένη.
Όταν μια ομάδα, πρωταθλήτρια Ελλάδος, χωρίς δυνατότητες διάκρισης στην Ευρώπη, παραχωρεί στην ίδια περίοδο παίκτες συνολικής αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ και διατηρεί παίκτες κατά πολύ φθηνότερους, είναι αδύνατον να προχωρήσει και πολύ περισσότερο να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες των οπαδών της, οι οποίοι τα θέλουν όλα.
Από την άλλη πλευρά δεν είναι μόνο άμπαλη η διοίκηση της ΕΠΟ, αλλά και η Πολιτεία, η οποία αδυνατεί να αντιληφθεί την ουσία του προβλήματος.
Έχουμε για τα θέματα του Αθλητισμού στη χώρα μας αρμόδιο Υπουργό, αρμόδιο Υφυπουργό και αρμόδια κα Γενική Γραμματέα. Όλοι αυτοί άδικα και άσκοπα λαμβάνουν το μηνιάτικό τους, αφού δεν μπορούν να επιχειρήσουν την παραμικρή επέμβαση.
Είναι όμως δυνατόν μια Κυβέρνηση να απαξιώνει την παρέμβασή της όταν διασύρεται διεθνώς το Ποδόσφαιρό μας, η Εθνική Ομάδα, ενώ και η οικονομική αναταραχή είναι μεγάλη με τις αναστατώσεις των προγραμμάτων.
Άξιοι της μοίρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου