create your own banner at mybannermaker.com!

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ


Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

του Γιώργου Λιβέρη




LYTRAS-s.jpg


















Συνημμένη φωτογραφία :
Αναμνηστικό μετάλλιο των Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στο οποίο παριστάνεται επιχρυσωμένη Νίκη, έργο του Νικηφόρου Λύτρα. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών

Στην Αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων οι φίλαθλες ελληνικές προσωπικότητες έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο. Αμέσως μετά την απελευθέρωση του 1821 πρώτο μέλημα των Ελλήνων υπήρξε η επαναφορά των Ολυμπιακών Αγώνων. Χάρη οφείλουμε στους βορειοηπειρώτες Ευάγγελο και Κωνσταντίνο Ζάππα για την πολύ μεγάλη χορηγία τους ώστε να διοργανωθούν από το 1959 μέχρι το 1975 3 εκδηλώσεις τα «Ολύμπια» με τη μορφή αγώνων και εκθέσεων στο κέντρο της Αθήνας.
          Οι εξελίξεις που ακολούθησαν στον εσωτερικό χώρο όπως επίσης στην Αγγλία και Γαλλία βοήθησαν στο σχηματισμό μιας περισσότερο ουσιαστικής σύγχρονης αγωνιστικής μορφής στα Σπορ.

          Η Αναβίωση των Αγώνων με την πνευματικότητα, την ευφυΐα και το ταλέντο του Βαρώνου Πιερ Ντε Κουμπερτέν
PierreDeCoubertin.jpg

έφεραν τους Ολυμπιακούς Αγώνες κάθε 4 χρόνια να κερδίζουν σε οργανωτικό, αγωνιστικό αλλά και επίπεδο δημοφιλίας.
Στα 153 αυτά χρόνια αρκετοί Έλληνες βοήθησαν ουσιαστικά στη σύγχρονη θεμελίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι περισσότεροι – φυσιολογικά – από την πρωτεύουσα και κυρίως εκπρόσωποι των Σωματείων Πανελληνίου Γ.Σ και Παναθηναϊκού Α.Ο που τότε καλλιεργούσαν όλα τα Σπορ.



          ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΑΠΠΑΣ:



(1800 – 1865) Από το Λάμποβο της Βορ. Ηπείρου. Με το όνομα Βαγγελής αγωνίσθηκε με το Μάρκο Μπότσαρη. Το 1831 μετανάστευσε στη Ρουμανία όπου απέκτησε τεράστια κτηματική περιουσία. Το 1859 διοργανώθηκαν τα πρώτα «Ολύμπια» με δική του χορηγία. Ο ξάδελφός του Κωνσταντίνος Ζάππας (1812 – 1893) επίσης εθνικός ευεργέτης ήταν ο εκτελεστής της διαθήκης  του για τη συνέχιση των «Ολυμπίων» το 1870 και το 1875 όπως και για την ανέγερση του Ζαππείου «Καταστήματος των Ολυμπίων» που ήταν και το πρώτο Ολυμπιακό Χωριό. Από τις 3 οργανώσεις των Ολυμπίων εμπνεύσθηκε ο παιδαγωγός Πιερ ντε Κουμπερτέν (1862 – 1937) και αποφάσισε την Αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
 
          ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ:
Γεώργιος Αβέρωφ  

(1818 – 1899). Από το Μέτσοβο. Απόκτησε μεγάλη περιουσία με το εμπόριο βαμβακιού στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Πολύπλευρος Εθνικός Ευεργέτης. Χωρίς τη δική του δαπάνη για την αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού Σταδίου οι Αγώνες του 1896 δεν θα ετελούντο. Επίσης πρόσφερε για την ανέγερση του Πολυτεχνείου, των Φυλακών «Αβέρωφ», της Σχολής Ευελπίδων, την αγορά του Θωρηκτού, της Γεωργικής Σχολής Λάρισας, Σχολείων κ.λ.π κ.λ.π. Στο Καλλιμάρμαρο τελέσθηκαν επίσης  οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1906 όπως και αγωνίσματα το 2004. ο διατελέσας Γεώργιος Αβέρωφ, υπουργός του Ελ. Βενιζέλου και πρόεδρος της ΕΟΕ ήταν ανιψιός του.

          ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΙΚΕΛΑΣ
Δήμητρης Βικέλας 
Λογοτέχνης με στοιχεία καταγωγής από Σύρο (κυρίως) Κωνσταντινούπολη, Βέροια και Νάουσα. Πρώτος Πρόεδρος  της ΔΟΕ (1894 – 1896) με πρώτο Γενικό Γραμματέα της Επιτροπής τον Βαρώνο Πιερ ντε Κουμπερτέν. Η επιθυμία του ανανεωτή των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν πρώτος Πρόεδρος να ορισθεί Έλληνας και ο Δημήτρης Βικέλας ως πνευματικός ανήρ και κάτοικος τη γαλλικής πρωτεύουσας ήταν η καλύτερη επιλογή. Επί πλέον απεδείχθη άριστος στο έργο του καθώς με φρόνηση και επιδεξιότητα κατόρθωσε να ξεπερασθούν τα δεκάδες προβλήματα που ανέκυψαν. Ήταν άψογος στα καθήκοντά του. Πέθανε το 1912 κληροδοτώντας την τεράστια βιβλιοθήκη του στην πόλη του Ηρακλείου Κρήτης.

          ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΤΣΕΑΣ
Γιάννης Κετσέας 

Αθηναίος με πελοποννησιακή καταγωγή, από στρατιωτική οικογένεια. Το πλέον δραστήριο μέλος της ΕΟΕ από το 1927 μέχρι το θάνατό του στις 6/8/1965. Αρχηγός των Ολυμπιακών Αποστολών 1936, 1948, 1952. Μέλος της ΔΟΕ 1948 – 1965. Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και Γενικός Γραμματέας ή Αντιπρόεδρος της ΕΟΕ (με εναλλαγές) από το 1935 μέχρι το θάνατό του. Υπήρξε αθλητής στο άλμα εις ύψος και τενίστας. Συνδημιουργός με τον Καρλ Ντιμ έναρξης της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας. Εμπνευστής με τον Ταχέρ Πασά των Μεσογειακών Αγώνων, Α’ Γενικός Γραμματέας της ΔΕΜΑ. Δική του ιδέα το Ολυμπιακό Στάδιο Καλογρέζας. Θεμελιωτής της Ολυμπιακής Ακαδημίας από το 1949, δημιουργός του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών, με το θαυμάσιο χώρο που διαθέτει και συντελεστής ύπαρξης του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου.

          ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ
Προσθήκη λεζάντας


                                                                               Νικόλαος Νησιώτης

Αθηναίος. Θύμα τροχαίου ατυχήματος στις 18/8/1986 σε ηλικία πλήρους δημιουργικής δράσης. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενεύης κ.λ.π. Επιστήμων διεθνούς κύρους. Μέλος της ΔΟΕ 1978 – 1986 και Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας μέχρι το θάνατό του. Διετέλεσε Προπονητής της Εθνικής Ομάδος Μπάσκετ, αλλά και πνευματικός πατέρας μιας μεγάλης γενιάς μαθητών του Ολυμπιακού Κινήματος. Έφυγε νωρίς.

          ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ:

Απόστολος Νικολαίδης 


1896 – 1980. Γενν. στη Φιλιππούπολη. Σπούδασε σε Κωνσταντινούπολη και Γερμανία. Εκ των ιδρυτών του Παναθηναϊκού. Αγωνίσθηκε το 1920 σε Στίβο και Ποδόσφαιρο στους Ολυμπιακούς της Αμβέρσας. Διετέλεσε μέλος της ΕΟΕ από το 1936 και Πρόεδρος της ΕΟΕ 1974 – 76. Επίσης πρόεδρος ΣΕΓΑΣ, ΕΠΟ, ΕΛΠΑ, Ιππικού Ομίλου, Διεθνών Συνεδρίων κ.λ.π. Δημιουργικός, εργατικός, μεγάλος σιωπηρός οικονομικός ενισχυτής, λάτρης όλων των αθλημάτων.
          ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΗΧΟΣ

1915 – 1990 Αθηναίος από αθλητική οικογένεια. Μετείχε των Ολυμπιακών Αγώνων στη Σκοποβολή 1936, 48, 52. Πρωταθλητής Ελλάδος Σκοποβολής 1933 – 1954. Πρώτος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού. Πρώτος Έλληνας Πρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας. Διετέλεσε Δικηγόρος και Νομάρχης. Μέλος της ΕΟΕ και Γενικός Γραμματέας της. Εμπνευστής – δημιουργός το 1987 της Ένωσης των Olympians.
          ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΖΙΚΑΣ: Ο ιδιαίτερα δημοφιλής στο φίλαθλο κόσμο ως «Νίνο» Πρόεδρος. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε πολυσύνθετος αθλητής του Ηρακλή. Από την μεταπολίτευση και τις 30/8/1974 μέλος της ΕΟΕ, στην οποία ακολούθησε συνετά όλη την κλίμακα ανόδου. Β και Α Αντιπρόεδρος και το 1993 Πρόεδρος. Αρχηγός της Ολυμπιακής Αποστολής στη Μόσχα το 1980, με τις πολλές επιτυχίες, υπήρξε όχι μόνο προσηνής προς όλους αλλά ιδιαίτερα κινητικός και δραστήριος προς τη νεολαία. Ο μόνος που επισκεπτόταν με την ειδική επιτροπή του τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας με στόχο τη διάδοση του Ολυμπιακού Πνεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου