create your own banner at mybannermaker.com!

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΠΟΡ...


ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ
ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

                                      ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΛΙΒΕΡΗ

          Απόλυτα κυρίαρχος είναι ο Παναθηναϊκός στον καλλιτεχνικό κόσμο. Αν όχι το σύνολο, η πλειονότητα των τραγουδιστών και ηθοποιών μας είναι λάτρεις του Ποδοσφαίρου και της ομάδας μας. Αυτό βγαίνει και από μια αρχική συγκέντρωση ονομάτων, που έκανε με ιδιαίτερη αγάπη ο ένθερμος φίλαθλος Μάρκος Φράγκος και εμείς συγκεντρώσαμε περισσότερα στοιχεία τους, για να δώσουμε το περίγραμμά τους.
          Βεβαίως πρέπει να αρχίσουμε την αναφορά μας από το 1958 όταν οι αξέχαστοι Γιώργος Οικονομίδης και Γιώργος Μουζάκης έγραψαν τον Ύμνο του ΠΑΟ. Το πρώτο Ύμνο Συλλόγου στη χώρα μας.
          Ήταν απόγευμα μιας Κυριακής όταν οι Οικονομίδης – Μουζάκης κατέβαιναν τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, μετά από ένα παιχνίδι στο γήπεδο, για να πάνε στα θέατρά τους. Η ιδέα ήταν του Οικονομίδη που ήταν λογοπλόκος, στιχουργός και κονφερασιέ. Την ίδια εβδομάδα ο Ύμνος ήταν έτοιμος και άρεσε τόσο πολύ που τον τραγούδησε ο Λέανδρος Παπαθανασίου (πατέρας της Βίκυς Λέναδρος) και το τρίο Μπελκάντο με ενθουσιασμό τον ηχογράφησε. Αλλά καθιερώθηκε από το 1962 όταν με πάθος σε μια ιστορική βερσιόν τον τραγούδησε ο οπαδός Γιάννης Βογιατζής, νεαρός και ανερχόμενος τότε τραγουδιστής και ηθοποιός.
          Τώρα η λίστα με τους καλλιτέχνες που λατρεύουν το τριφύλλι.
Αλιμπέρτη Σοφία
Τα χρόνια περνάνε αλλά η χαριτωμένη ηθοποιός του παλκοσένικου και της μικρής οθόνης, διατηρεί τη φρεσκάδα και το μπρίο της. Υπήρξε σύντροφος του Πάριου για πολλά χρόνια και υπάρχει βεβαιότητα ότι αρχικά τους συνέδεσε η κοινή αγάπη τους για τον ΠΑΟ.

Αντύπας

Ο Αντύπας γεννήθηκε στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης το 1954 και ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το ποδόσφαιρο. Όμως ο Αντύπας είχε κι ένα άλλο έμφυτο ταλέντο που δεν άργησε να το καταλάβει. Είχε την ικανότητα να συνθέτει τραγούδια εμπειρικά, προνόμιο των παλιών καλών καιρών, χωρίς καμία σπουδή. Στα 18 του χρόνια, διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να τραγουδήσει το ίδιο καλά (σύμφωνα με γνώμες φίλων) και έτσι ξεκινά ερασιτεχνικά την καριέρα του σε διάφορα νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης, μέχρι που το 1982 έρχεται η ευκαιρία με τη συμμετοχή και διάκριση στο Φεστιβάλ τραγουδιού της πόλης του.
Αγγελόπουλος Μανώλης


Γεννήθηκε το 1939 στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας. Από παιδί γύριζε όλη την Ελλάδα μέσα σε ένα τροχόσπιτο. Ο γονείς του ήταν πλανόδιοι έμποροι όλων των ειδών. Χαλιά, καρπούζια, ζαρζαβατικά. Ο μικρός Μανώλης τραγούδαγε στο μεγάφωνο του αυτοκινήτου πουλώντας την πραμάτεια. Το ταλέντο του δεν άργησε να ανακαλυφτεί. Ακολούθησε η πρώτη ηχογράφηση το 1957. Συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού. Πέθανε στο Λονδίνο το 1989.
Βογιατζής Γιάννης
Γεννήθηκε στο Αιτωλικό το 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου και για ένα διάστημα στην Ανωτάτη Βιομηχανική. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1955, αμέσως μετά την αποφοίτηση του από τη Σχολή, στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, "Ο έμπορος της Βενετίας" στο θέατρο Διονυσία. Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1957 στην ταινία «Λατέρνα Φτώχεια και Γαρύφαλλο». Έκτοτε συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους αρκετές φορές και ως θιασάρχης. Μέχρι σήμερα έχει κάνει 68 ταινίες, κυρίως κωμωδίες. Είναι ξάδελφος και συνονόματος του τραγουδιστή Γιάννη Βογιατζή.
Βογιατζής Γιάννης

Ο Γιάννης Βογιατζής, γεννημένος το 1934, δραστηριοποιήθηκε ως καλλιτέχνης σε όλους τους χώρους όπου λειτουργούσε το τραγούδι, στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στο ραδιόφωνο. Βραβεύτηκε δυο φορές, με το 1ο βραβείο, στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, αλλά στην Παναθηναϊκή οικογένεια η μεγάλη επιτυχία του είναι από το 1962 ο επίσημος  Ύμνος της ομάδας, που συνοδεύει ( και όχι μόνο) την είσοδο της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο. Στην πίσω όψη του δίσκου  που υπάρχει βρίσκεται το τραγούδι «Το πράσινο μαντήλι».
Βλαχοπούλου Ρένα


Διάσημη τραγουδίστρια και κωμική ηθοποιός, γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1923 και πέθανε το 2004. Από τα 16 άρχισε να τραγουδά, ενώ η κινηματογραφική της καριέρα ξεκίνησε το 1956, με μια ατελείωτη σειρά ταινιών όπου πρωταγωνίστησε. Είχε συμμετοχή και σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Είναι χαρακτηριστική η παρουσία της στο τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971.
Βουγιουκλάκη Αλίκη
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη (1933 - 1996), κόρη του πρώην Νομάρχη Αρκαδίας, νομικού Ιωάννη Βουγιουκλάκη και της Αιμιλίας Κουμουνδούρου, υπήρξε η πλέον δημοφιλής ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής, στην Αθήνα.
Βόσσου Σοφία

Τραγουδίστρια, συνθέτης, στιχουργός, καθηγήτρια μουσικής, ραδιοφωνική και τηλεοπτική παραγωγός. Γεννήθηκε το 1961 στην Πάτρα. Έχει σπουδάσει μουσική, πιάνο και θεωρητικά και ξεκίνησε την καριέρα της το 1979 παίζοντας πιάνο αρχικά και τραγουδώντας στη συνέχεια, σε διάφορες μπουάτ της Πλάκας. Συμμετείχε το 1991 στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, με το τραγούδι Άνοιξη.
Βίσση Άννα
Η Άννα Βίσση, γεννημένη το 1955 στην Κύπρο, ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά το 1973 και μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 26 προσωπικά άλμπουμ και έχει πρωταγωνιστήσει σε δύο θεατρικές παραστάσεις.
Δημητριάδης Γιώργος

Σε μια συλλογή με 19 παλαιότερα κομμάτια ο Δημητριάδης τραγούδησε δυο καινούργια για τον ΠΑΟ, το «Σ’ ευχαριστώ» και το «Δεν γίνεται αλλοιώς».
Διονυσίου Στράτος

Ο Στράτος Διονυσίου (1935 - 1990) γεννήθηκε στη Νιγρίτα των Σερρών. Γιος προσφύγων από τη Μικρά Ασία, από πολύ μικρός μπήκε στα βάσανα της ζωής. Το 1955 παντρεύτηκε τον παιδικό του έρωτα, τη Γεωργία, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Άγγελο, την Τασούλα, το Στέλιο και το Διαμαντή. Έκανε το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας τραγουδιστής στο κέντρο «Φαρίντα» της Θεσσαλονίκης. Λατρεύτηκε με φανατισμό ως λαϊκός τροβαδούρος με το μοναδικό του στυλ.
Διονυσίου Άγγελος

Γεννήθηκε το 1957, πρωτότοκος γιός του θρυλικού Στράτου, θεωρείται από τους πιο φανατικούς οπαδούς του ΠΑΟ, με συνεχή παρουσία στις εξέδρες, στην Ελλάδα αλλά και στους διεθνείς αγώνες της ομάδας.
Διονυσίου Στέλιος

Ο Στέλιος, τρίτο παιδί του αείμνηστου Στράτου, γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Προικισμένος με εξαιρετική φωνή, δεν άργησε να αποκαλύψει το φυσικό του ταλέντο. Το 1990 πήρε το βάπτισμα του πυρός από τον πατέρα του ερμηνεύοντας μαζί του τρία τραγούδια στο «Στράτο». Ακολούθησε τον μεγάλο αδελφό του στην φανατική υποστήριξη του «Τριφυλλιού».
Ζαμπέτας Γιώργος


Ένας από τους σπουδαιότερους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού γεννήθηκε στο Μεταξουργείο, το 1925. Πέθανε το 1992.
Από πολύ μικρή ηλικία ο έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη μουσική,
αφού παράλληλα με την απασχόληση του στο κουρείο του πατέρα του ως
βοηθός, «σκάρωνε» κρυφά στο μπουζούκι τις πρώτες του μελωδίες.
Οτιδήποτε στη φύση παρήγε ήχο, τον συνάρπαζε και τον βοηθούσε στις
συνθέσεις του, σύμφωνα με όσα ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε στη βιογραφία
του, λίγο πριν το θάνατο του. Ιδιόμορφος τραγουδιστής θυμίζει τον Λούις Άρμστρονγκ προς το ελληνικό του.
Ζουγανέλης Γιάννης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 με καταγωγή από τη Μύκονο. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στην προσχολική ηλικία. Σπούδασε και θεωρητικά. Συνέχισε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με αρμονία, ανώτερα θεωρητικά και πιάνο. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των μουσικών του σπουδών έπαιξε ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης, που του δίδαξε ενορχήστρωση και ρυθμολογία. Το 1975, με υποτροφία από το Υπουργείο Πολιτισμού, σπούδασε σύνθεση, ενορχήστρωση και όπερα στην Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου, από την οποία και αποφοίτησε με άριστα. Παράλληλα τελείωσε και την Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. Είναι πολυεπίπεδος μουσικός και καλλιτέχνης
Καλογεράκης Οδυσσέας
Περισσότερο οργανωτής κερκίδας αλλά ταυτόχρονα συνθέτης και καλλιτέχνης. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά διότι η κερκίδα απαιτεί ποιητική έκφραση που φέρνει πνευματική ανάταση. Δικό του είναι το «Τον ΠΑΟ μου τον αγαπώ».
Κουζούλλης Βασίλης

Ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστός, αλλά έχει ευρεία συμμετοχή σε τραγούδια της Θύρας 13 με συμμετοχή του Ενιαίου Φορέα Συνδέσμων και ακόμη τους καλλιτέχνες Γιάννη Κούτρα Yannis Μassouras και άλλους πρωταγωνιστές στα τραγούδια της εξέδρας.
Καρβέλας Νίκος
Γεννήθηκε το 1951 στον Πειραιά. Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τη μουσική σε ηλικία 5 ετών οπότε απέκτησε και το πρώτο του πιάνο. Στα φοιτητικά του χρόνια, στο τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ίδρυσε ένα ροκ γκρουπ επηρεασμένο από τους Beatles και τους Rolling Stones. Ωστόσο, για πρώτη φορά έγινε γνωστός για τις συνθέσεις του στο τέλος της δεκαετίας του 1970, άλλοτε με το όνομα Νίκος Καρβέλας και άλλοτε με το ψευδώνυμο Νίκος Λεονάρδος. Το 1983, παντρεύτηκε την Άννα Βίσση. Το τραγούδι «ΠΑΟ Σ’ αγαπάω» είναι δική του σύνθεση. Τα ενδιαφέροντά του εκτείνονται πολύ πέρα από τα μουσικά δρώμενα.
Καρουσάκη Ελένη

Λαϊκή τραγουδίστρια με αρκετές επιτυχίες. Δεν κρύβει την αγάπη της για τον ΠΑΟ.

Κατσαρός Γιώργος
Γεννήθηκε στη Κέρκυρα το 1934. Είναι απόφοιτος του Ελληνικού Ωδείου. Πάμπολλες συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί από το 1959 που πρωτοξεκίνησε στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση καθώς και σε πολλούς μουσικούς δίσκους. Οι εκτελέσεις τραγουδιών με το σαξόφωνο του έμειναν κλασικές. Ο γιός του, Αντώνης Κατσαρός, είναι αθλητικογράφος και εκ των παρουσιαστών τα προηγούμενα χρόνια της «Αθλητικής Κυριακής». Είναι τέλειος ο ήχος του Γιώργου Κατσαρού στο Σαξόφωνο και ιδίως η σύνθεσή του «Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε».
Κοντού Μάρω

Γεννήθηκε στο Κουκάκι το 1937. Σπούδασε χορό στην Ελλάδα αλλά είχε και υποτροφία στη Γερμανία. Η πρώτη επαγγελματική της ενασχόληση άρχισε το 1954 στο χορό Αρχαίας Τραγωδίας του Εθνικού Θεάτρου, όπου παρέμεινε μέχρι το 1958. Το 1959 πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο, δίπλα στον Δημήτρη Χόρν.
Σε διάστημα μεγαλύτερο των 35 ετών θεατρικής και κινηματογραφικής καριέρας, πρωταγωνίστησε σε 61 ταινίες μεγάλου μήκους και 90 Θεατρικά έργα. Υπήρξε βουλευτής στην Α' Αθηνών, της Νέας Δημοκρατίας
Κούρκουλος Νίκος






Ο Νίκος Κούρκουλος (1934- 2007) υπηρέτησε το Εθνικό Θέατρο, το οποίο και τον γαλούχησε. Υπήρξε ποδοσφαιριστής στον Παναθηναϊκό και από σύμπτωση έλαβε την απόφαση να γίνει ηθοποιός, όπως ο ίδιος έλεγε. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο πλευρό του Μάνου Κατράκη, από την οποία αποφοίτησε το 1958. Την πρώτη θεατρική του εμφάνιση έκανε στο έργο «Η κυρία με τις καμέλιες» με τον θίασο Λαμπέτη-Χορν (1958-59).
Κούρκουλος Άλκης

Γεννήθηκε το 1967. Είναι γιος του Νίκου Κούρκουλου και νονά του είναι η Μαίρη Χρονοπούλου. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Αρχικά σπούδασε σκηνοθεσία. Το ντεμπούτο του το έκανε στον κινηματογράφο το 1985 και στην τηλεόραση το 1987-1988. Ακολούθησε τον πατέρα του και στην υποστήριξη της αγαπημένης μας ομάδας.
Κόκκοτας Σταμάτης


Ο Σταμάτης Κόκοτας είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς λαϊκούς τραγουδιστές μας. Γεννήθηκε το 1941 στην Αθήνα. Έχει για σήμα κατατεθέν, τις εξαιρετικά μακριές φαβορίτες του. Λέγεται ότι εταιρία με ξυραφάκια του έδινε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για να τις κόψει, αλλά αυτός αρνήθηκε. Μας έχει δώσει αμέτρητες επιτυχίες, τραγούδια που όλοι μας έχουμε αγαπήσει και τραγουδήσει.
Μια καριέρα που ξεκίνησε το 1961 και περιλαμβάνει τραγούδια των μεγαλύτερων σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών. Φανατικός λάτρης των Σπορ και των Αγώνων Αυτοκινήτου, έχει στο ενεργητικό του νίκη στο Σιρκουί  Τατοϊου.
Κωνσταντάρας Λάμπρος


Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας (1913- 1985) ήταν ο πατέρας του τέως βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Κωνσταντάρα ο οποίος του χάρισε δυο εγγόνια, την Παυλίνα το 1974 και τον Λάμπρο το 1979. Διακρίθηκε στο ρόλο του ώριμου, πλούσιου και γυναικά ή του "πατέρα" αρκετών γνωστών σταρ της εποχής. Είχε στα πρώιμα χρόνια του ελληνικού Σινεμά ευρωπαϊκή φινέτσα από τις σπουδές του στο Παρίσι.
Λέανδρος Βίκυ

Διεθνής ελληνίδα τραγουδίστρια, η οποία ακολούθησε την αγάπη του πατέρα της για τον ΠΑΟ, χωρίς όμως τον φανατισμό εκείνου. Η Βίκυ διακρίθηκε ιδίως στη Γερμανία όπου η φωνή της άρεσε ιδιαίτερα στους τονισμούς  των γερμανικών ήχων. Στη Γερμανία μάλιστα παντρεύτηκε και απέκτησε τίτλο «VON»
Λίντα Μαίρη
Η Μαίρη Λίντα (πραγματικό όνομα Δημητρακοπούλου Μαίρη) γεννήθηκε το 1935 και η καταγωγή της είναι από τον Πύργο Ηλείας. Πρωτοεμφανίστηκε το 1949 . Αργότερα υπήρξε η δεύτερη σύζυγος του αξέχαστου Μανώλη Χιώτη. Μαζί του σχημάτισε ένα από τα πιο επιτυχημένα ντουέτα στην ιστορία της Ελληνικής μουσικής. Εκεί πήγαιναν συχνά για τα επινίκια οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟ. Εκτός από τα τραγούδια του Χιώτη, αναδείχτηκε ως ιδανική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη. Εξακολουθεί και σήμερα να μαγεύει με τη θαυμάσια φωνή της που τη διατηρεί.
Λοϊζος Μάνος

Ο Μάνος Λοΐζος γεννήθηκε το 1937 στην Αλεξάνδρεια και πέθανε σε νοσοκομείο στη Μόσχα, το 1982.
Είχε κυπριακή καταγωγή και τα τραγούδια του ήταν λιτά και έντεχνα. Πολιτικά στρατευμένος καλλιτέχνης στα χρόνια της Χούντας και της μεταπολίτευσης, ακολούθησε την ποιότητα στο ελληνικό τραγούδι που χάραξαν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις.
Μικρούτσικος Ανδρέας

Ο αγαπητός σε όλους, Αντρέας, γεννήθηκε το 1952 στην Πάτρα. Σπούδασε Μαθηματικά, αλλά τελικά τον κέρδισε η μεγάλη του αγάπη, η μουσική. Έχει κάνει αξιόλογη καριέρα στην τηλεόραση, παρουσιάζοντας πρωτοποριακές εκπομπές που ασχολούνται με τα προβλήματα του απλού κόσμου, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.
Μικρούτσικος Θάνος
Γεννήθηκε το 1947 στην Πάτρα, σπούδασε πιάνο στην Φιλαρμονική Εταιρία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο. Επίσης, σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άρχισε να συνθέτει στα τέλη της δεκαετίας του '60, αλλά επίσημα εμφανίστηκε το 1975, με το δίσκο «Πολιτικά Τραγούδια». Συνέχισε την πορεία του ως στρατευμένος δημιουργός μελοποιώντας Ρίτσο, Μαγιακόφσκι, Μάνο Ελευθερίου, Μπρεχτ και άλλους. Στη συνέχεια, με τον δίσκο «Σταυρός Του Νότου», σε ποίηση Νίκου Καββαδία, ανοίχτηκε στο ευρύ κοινό. Διετέλεσε Υπουργός.
Μπουλάς Σάκης
Ο Σάκης Μπουλάς, είναι ηθοποιός, στιχουργός, ερμηνευτής και σόουμαν. Γεννήθηκε το 1954 στην Θεσσαλονίκη αλλά η καταγωγή του είναι από τον Πειραιά. Όταν ήταν μικρός, οι γονείς του του πρότειναν να γίνει δικηγόρος, όμως αυτός επέλεξε την ηθοποιία. Στην πραγματικότητα είναι πολυσύνθετος, πολυτάλαντος και πολυπράγμων.
Μπισμπίκης Βασίλης

Είναι ο άνδρας που πρωταγωνιστεί στην φετινή τηλεοπτική σεζόν. Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο της καθημερινής σειράς του Mega «Τα μυστικά της Εδέμ» φάνηκε το ταλέντο του. Γεννήθηκε το 1977. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Μαίρης Βογιατζή-Τράγκα. Οι ρόλοι του είναι περισσότερο θεατρικοί. Δημιουργός του Συνδέσμου οπαδών Κορίνθου.


ΜΕΡΟΣ 1ο η συνέχεια στο 2ο ΜΕΡΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου